Naaaravno.
Tablice kalorija ne treba shvatati previše ozbiljno. Ja volim da kažem da je to samo jedna vrsta mape, prostog načina da naučite šta je zaista kalorično a šta ne. Međutim slepo ih se pridržavati i pretvoriti se u digitron u šarenoj suknji definitivno nema smisla.
Ove tablice imam od kooo zna kada. Neću tvrditi da su najtačnije jer takva tablica ne postoji. Dosta je sedih naučnika čupalo sede kose pokušavajući da nadglasaju svog isto tako sedog kolegu na temu kalorijske vrednosti tanjira pirea. Dakle da se ne zamaramo previše. Neka vam ovo bude samo orijentir a može čak i da posluži kao spisak ideja za današnji ručak ;)
NAMIRNICA
|
KAL u 100g
|
JOGURT 2%mm
Plus
|
53
|
JOGURT 1%mm
Viva Plus
|
40
|
JOGURT 3,2%mm
voćni
|
99
|
JOGURT voćni
Jagood kajsija
|
85
|
KAJMAK
|
572
|
KAJMAK mladi
|
255
|
KEFIR
|
44
|
KISELO MLEKO
|
65
|
MILERAM
|
220
|
MLEKO čokoladno
1%mm
|
65
|
MLEKO čokoladno
3,2 %mm
|
90
|
MLEKO kozije
|
75
|
MLEKO kravlje
0,9%
|
40
|
MLEKO kravlje
1,5%
|
45
|
MLEKO kravlje
1,8%
|
50
|
MLEKO kravlje
3,2%
|
60
|
MLEKO kravlje
kondenzovano
|
160
|
MLEKO kravlje
obrano
|
30
|
MLEKO ovčije
|
100
|
MLEKO sojino
|
530
|
PAVLAKA 10%
|
120
|
PAVLAKA 12%
|
125
|
PAVLAKA 30%
|
295
|
PAVLAKA slatka
15%
|
300
|
SIR zdenka
|
355
|
SIR 20%
|
350
|
SIR biljni
(tipa kačkavalj)
|
390
|
SIR Biser
|
200
|
SIR brie
|
265
|
SIR cemembert
|
285
|
SIR cheddar
|
400
|
SIR edamer 40%
|
345
|
SIR ementaler
|
385
|
SIR feta
kravlja
|
370
|
SIR feta ovčija
|
380
|
SIR gauda
|
390
|
SIR gervais
|
420
|
SIR gorgonzola
|
345
|
SIR kačkavalj
|
390
|
SIR koziji
|
320
|
SIR kravlji
svež
|
97
|
SIR roquefort
|
360
|
SIR trapist
|
320
|
SIR mozarela
|
225
|
SIR parmezan
|
390
|
SURUTKA
|
25
|
SURUTKA u prahu
|
350
|
Нема коментара:
Постави коментар